kelti-v-starem-veku

Kelti so praznovali 8 glavnih sončnih praznikov v krogu enega leta in tako je nastalo kolo leta.
Osem praznikov ali svetih sončnih dni se dogaja v zaporedju 6 tednov in pol v koledarskem letu. Ti prazniki so sezonski, saj razkrivajo cikle rasti v kulturi lovcev in tudi poljedelcev. Mitološko gledano predstavljajo letne cikle trojnega aspekta boginj: Mladenke, Matere in Modre ženske, ter rojstvo, poroko, zrelost in smrt Boga. Nova in polna Luna sta prinesli 13 dodatnih praznikov esbatov ali luninih svetih dni.

Samhain, 31. oktober
Ključ: počitek
Simboli: buča, jabolko, črna mačka
Kristal: jet, obsidijan, črni turmalin
Boginja: Hecate je boginja ciklusov smrti in ponovnega rojstva.
Samhain je najpomembnejši keltski praznik, saj označuje začetek keltskega novega leta in je bolj znan kot »haloween« ali noč čarovnic. To je noč, ko se je mogoče pogovarjati z duhovi prednikov. Na to noč je tančica med svetovi najtanjša. Praznoverje je preživelo izvirni pomen, ko so se bitja narave umirila in prenehala s svojim običajnim delom, skrbjo za naravo. Začelo se je obdobje počitka in notranjega opazovanja. Ta praznik označuje tudi tretjo in zadnjo žetev. To je večer, posvečen tistemu delu boginje, ki predstavlja Modro žensko. Boginja Hecate odpira pot, po kateri staro leto odhaja in novo prihaja.

Priporočamo, da na ta dan odpustite vse svoje zamere in bolečine. Napišite seznam vsega, kar odpuščate, na list papirja in ga zažgite. Kot zaščito pred duhovi ta dan nosite pri sebi črne kamne.

Yule, zimski solsticij, 21. december
Ključ: umirjenost, počitek, oklevanje
Simboli: venčki iz smrečja, božje drevesce, bršljan, omela, zlata sveča
Kristal: rubin, smaragd, diamant
Boginja: Freyja je boginja magije, sonca, noči in molitve.
Noč je najdaljša in dan najkrajši. Sile v naravi počivajo, se usmerjajo navznoter. Vendar se globoko v nedrjih Zemlje novo življenje pripravlja na rast. Naši predniki so zimski solsticij praznovali kot rojstvo svetlobe. Ko je Krščanstvo prevzelo poganske praznike, so yule, praznik luči, začeli praznovati kot božič. Prižiganje sveč in obešanje venčka na vrata sta samo dva od najbolj znanih simbolov luči. Mitološko gledano je na yule boginja rodila sončnega boga. Na najdaljšo noč zato vsako leto praznujejo ponovno rojstvo sonca. Najdaljša noč v letu se je imenovala Materina noč, povezujemo se z boginjami, ki predstavljajo aspekt matere.

To je dan preobratov, ključni trenutek, ko se začne nov cikel. Dvanajst dni božiča se začne 21. decembra in traja do 6. januarja, ko so praznovali mali božič, v tem obdobju so se obdarovali.
Na ta dan postavite božično drevesce. Okrasite ga z zlatimi in rdečimi okraski, ki tradicionalno, skupaj z zeleno, predstavljajo novo rojstvo.

Keltsko kolo letaImbolc, 1. februar
Ključ: prebujenje
Simboli: metla, belo cvetje, slamnati križ boginje Brigit
Kristal: ametist, akvamarin, turkiz, oniks
Boginja: Brigit je boginja bojevnica, našla je ravnotežje med ženstvenostjo in močjo.
Ujema se z večerom sveč, ki so ga uvedli s krščanskim koledarjem, tradicionalno pa je to praznik, posvečen boginji Brigit ali Bride, ki predstavlja tisti del boginje, ki je mladenka. Je praznik, ko se prižge novi ogenj. Prižigali so ogenj, kresove in sveče, da bi nazaj zvabili sončni sij pomladi. Ne glede na to, da je v naravi še vedno zima, je imbolc prvi opomin, da prihaja pomlad. Na ta praznik so blagoslavljali seme in orodje, ki so ga uporabljali pri delu na polju. Pust je eden od praznikov, ki je še iz poganskih časov praznovanj povezan z imbolcem.

Priporočamo, da v tem času svoje življenje uredite – fizično, duševno, duhovno in čustveno. Naredite načrte, organizirajte se, počistite svoje predale in omare, da odstranite vse staro in naredite prostor za novo v svojem življenju.

Ostara, spomladansko enakonočje, 21. marec
Ključ: obnova
Simboli: jajce, zajec, pomladne barve
Kristal: jaspis
Keltsko kolo letaBoginja: Ostara je boginja plodnosti, preobrazbe, rodovitnosti in novih začetkov.
V tem času, četudi gre za enakonočje in ravnotežje med dnevom in nočjo, dnevne sile hitro postajajo močnejše ter napovedujejo nenadni izbruh nove življenjske moči in novega življenja, ki se pokaže kot cvetni popki žafranov in zvončkov. Ljudje v tem času čutimo neskončno željo po ustvarjanju, gradnji, sajenju in zaljubljenosti. To je čas potencialov, ko je potrebno delovati v skladu s sanjami, ki smo jih sanjali pozimi. Jajce je izjemen talisman v tem času in je simbol Ostare, boginje plodnosti, ki kaže obraz mladenke.

Čas je za osebno prenovo. Meditirajte na vzhod, zrak ali jutranjo zarjo. Privoščite si dolge sprehode v naravi in se povežite z vilinskim svetom. Uporabite to energijo rasti za nove cilje in projekte.

Beltane, 1. maj
Ključ: rast
Simbol: mlaj, kres, cvetje, kotel
Kristal: smaragd, malahit, safir, roževec
Boginja: Rhiannon je boginja plodnosti, komunikacije in gibanja.
Keltsko kolo letaBeltane je drugi najpomembnejši praznik v keltskem kolesu leta. Povezan je s spočetjem in plodnostjo, predstavlja polno luno. Je praznovanje novih začetkov, vrhunec pomladi in cvetja. Na ta praznik so skakali čez kres ali plesali okoli njega v smeri urinega kazalca. Mitološko gledano bog in boginja dosežeta puberteto, se zavesta svoje spolne energije. Beltane je povezan s poroko, z iskanjem partnerja. Polja so blagoslovili za dobro žetev. Beltane je čas veselja. Pomlad je tukaj in poletje je pred vrati. To je čas prerokovanja in komunikacije z vilinskim svetom in duhovi narave.

Maj je mesec senzualnosti in spolnosti, čas prebujanja zemlje v mavričnem cvetju, drhtečih vonjavah, svežem zelenju in radosti po dolgi zimi. Je čas povezovanja, ljubezni in razvijanja potencialov osebne rasti. Uživajte!

Litha, poletni solsticij, 21. junij
Ključ: svetloba, lepota, toplota
Simboli: boben, zelišča, modra in zelena sveča
Kristali: biseri, smaragd, žad, safir
Boginja: Juno je kraljica obstoja, boginja ženskosti, ljubezni in medsebojnih odnosov.
Od tega dne se dnevi krajšajo in noči daljšajo. To je čas toplote, ko je poletje na vrhuncu. Prihajajo prvi sadeži, prva žetev, življenje je lahkotno in vse je dobro. Litha je praznik, ko se jedo jagode. Ko se praznuje nosečnost boginje, ko je v fazi najvišje rasti in ustvarjalnosti. Je čas, primeren za vse vrste zdravljenja in igro. Cvetje v tem času kaže svojo najlepšo podobo z močnimi barvami, ki nas spomnijo na veselje in pozitivno energijo.