zimski-pohod

 Pohodi

Planinska sekcija vsako leto organizira dva tradicionalna pohoda: zimski pohod na zasnežene Golake in jesenski pohod »Pot po Dolu gor in dol«, ki poteka po zahodnem delu roba Trnovske planote. Poleg omenjenih dveh pohodov letno organiziramo še druge pohode v slovenske ali tuje hribe.

Veseli nas, da se naših pohodov udeležuje vedno več ljudi in tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da bo Planinska sekcija organizirala čim več različnih izletov, ki bodo udeležencem nudili možnost, da uživajo nepozabne trenutke ob vzponih na naše in tuje vrhove. Spodaj si lahko ogledate pohode, ki jih bomo organizirali v letošnjem letu.

Pridružite se nam – skupaj bomo odkrivali lepote naših in tujih gora.

PREDSTAVLJAMO VAM POHODE V LETU 2018:

Naše društvo organizira veliko različnih prireditev, ki se dogajajo čez celo leto. Že več let zapored prirejamo Filipov tek in spust, ki je že tradicionalna tekma s staro opremo.

Vsako leto se nam pridruži velika množica navdušencev, ki se s staro opremo pomerijo med seboj. Letos smo organizirali že 16. Filipov tek in spust. Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji.

Organiziramo tudi smučarsko skakalno tekmo, ki privabi veliko število ljudi, ki uživajo v gledanju pogumnih fantov in deklet, ki se spustijo čez skakalnico. Več utrinkov z lanske tekme si lahko ogledate v galeriji.

Prav tako vsako leto priredimo Dneve Gore, v okviru katerih se odvija tudi tradicionalna kravja ruleta. Ta dogodek privabi veliko ljudi, tako domačinov kot tudi tujcev. Kravja ruleta je igra, v kateri sodeluje vsak, ki kupi srečko oziroma polje na igralni površini. V primeru, da se krava podela ravno na polje, ki ste ga zakupili, je glavna nagrada vaša. V primeru, da polje in prodano ali se krava ne podela, se zmagovalno polje žreba.

Mladinska sekcija s pomočjo ostalih članov vsako leto pripravi tudi športne igre. Na teh igrah se društva pomerijo med seboj v nogometu, pikadi, balinanju, vlečenju vrvi in igri presenečenja.

Prav tako organiziramo tudi nogometni turnir, na katerega se lahko prijavi vsaka ekipa.

Društvo Gora je bilo ustanovljeno 13. januarja 1996, ob stoletnici prve smučarske tekme v srednji Evropi. Takrat smo menili, da bi morali ta dogodek javnosti bolj približati. Leta 1895 so se namreč takratni smučarji (predvsem gozdarji) pomerili v smučarskem teku s Predmeje do vrha 1495 m visokega Golaka in se nato spustili navzdol proti Premeji.

Začeli smo z zbiranjem zgodovinskih dokumentov in etnološkega gradiva, s tem pa spustili duha iz steklenice. Zanimivosti in z njimi novi izzivi so vznikali tako rekoč dnevno. Ustanovili smo skupino Edmunda Čibeja, ki je s staro smučarsko opravo pomenila dobrodošlo popestritev smučarskih prireditev na najvišji ravni (Zlata lisica Maribor, Vitranc Kranjska Gora, Planica) ter se z vseh tekmovanj doma in v tujini vračali s pokali.

Starosvetni smučarji so samo najbolj poznan del Društva Gora, nekakšna udarna pest, vendar tudi ostalo delovanje društva ne zaostaja. Opravili smo inventarizacijo etnoloških predmetov na Gori, pripravili odmevno razstavo o Gori med prvo svetovno vojno (na Predmeji in Sveti Gori) in izdali videokaseto na to temo. O naravnih lepotah Gore, o njeni duši in ljudeh, smo izdali še eno videokaseto, posamezne utrinke pa začeli objavljati v časopisu Gora, ki izhaja štirikrat letno. O bogati zapuščini Gore, ki živi v tukajšnjih ljudeh, sta v tem času je izšlo več novih knjig Franca Černigoja (Mož in Čemerika, Znamenje na Gori, Javorov hudič). Uredili smo krožno učno pot po Predmeji (Pot po Dolu gor in dol), ki jo spremlja bogat vodnik. Leta 2001, ob 400 letnici naselitve Gore, smo izdali obsežen zbornik »MATI GORA«. Ob koncu  leta  2003 se je društvu Gora pridružil Smučarski klub Predmeja, ki je deloval pod različnimi imeni že od leta 1957. Sedaj člani bivšega Smučarskega kluba Predmeja delujejo v Nordijski sekciji Društva Gora. Med letoma 2004 in 2008 smo na Rupi zgradili cel športni park; majhno nogometno igrišče, 15 m smučarsko skakalnico, 18 m smučarsko skakalnico ter uredili društvene prostore in postavili velik prireditveni  šotor, katerega potrebujemo za športne, kulturne in druge prireditve. In še bi lahko  naštevali.

Trenutno je v društvu najbolj aktivna Planinska sekcija, ki vsako leto organizira od 8  do 10 planinskih pohodov. Organiziramo zudi dva tradicionalna pohoda in sicer februarski »Zimski pohod na Golak« in v septembrski »Pohod po Gori gor in dol«.

V okviru društva delujejo še druge sekcije:
– pred leti zelo uspešna Telemark sekcija,
– Sekcija nordijskih disciplin – smučarski skoki, ki vsako zimsko sezono organizira eno smučarsko-skakalno tekmo,
– Mladinska sekcija, ki je zelo aktivna na področju organiziranja prireditev.